Ik ben er echt een uit de protestgeneratie ….

Ik ben er echt een uit de protestgeneratie….

Ik ben er echt een uit de protest generatie: lange haren, brede pijpen, hoge zolen en een wereldverbeteraar, nu is alleen dat laatste nog over . Ik ben juist een kind van de verloren generatie: Na mijn studie geen werk, altijd moeten vechten voor mijn plaats, bijna elke stap voorwaarts kreeg ik pas na een gehonoreerd bezwaar. Ik heb mijzelf te weinig op de borst geslagen, dus wordt over het hoofd gezien. Aan het woord zijn Heinz en Mirjam, werkzaam bij een gemeente in Zuidoost Brabant.

Heinz

Heinz komt uit een echt rood nest, het was dan ook “normaal” dat hij zou gaan werken in een fabriek na het behalen van zijn LTS-diploma. Maar Heinz wou eigenlijk veel liever bij de politie, het werd de marechaussee. Heinz heeft de protestgeneratie van de andere kant van de lange lat gezien. Eens in de zoveel  kriebelde het bij Heinz om een nieuwe uitdaging aan te gaan, banen werden gemakkelijk gevonden. Heinz werd een van de eerste milieuwachters, een beroep dat nog uitgevonden moest worden. Daarna kwam de brede taak van handhaver. Hoewel van hem wordt verwacht dat hij de regels handhaaft , merkt hij dat hij dat oude gevoel van wereldverbeteraar nog steeds meedraagt: soms is een stichtelijk woord effectiever dan een bekeuring, hoelang moet iemand in de bijstand niet sparen om een parkeerboete te betalen?  Nu  kijkt hij al weer vooruit naar intergemeentelijke samenwerking: ervaring en levenswijsheid in kunnen zetten om jonge collega’s het vak te leren! Heerlijk!

Mirjam  

Na de HBO-J was er geen betaalde baan te vinden, dus maar veel vrijwilligerswerk gedaan om ervaring op te doen en om een netwerk op te bouwen: peuterspeelzaal, suppoost, scoutingleidster en sporthalbeheerster. Uiteindelijk via dat laatste aan een baan gekomen als administratief medewerkster, gekozen uit 80 sollicitanten, ver onder haar niveau, maar wel een baan! Langzaamaan, telkens met veel moeite doorgestroomd binnen de organisatie naar andere, hogere functies! Nu een goede combinatie van leuk werk, prettige werksfeer en werken en wonen in dezelfde plaats.  Solliciteren naar elders is geen optie: vasthouden wat je hebt! Maar ook Mirjam ziet uit naar samenwerking tussen gemeenten, nieuwe collega’s en uitwisseling met vakgenoten. Zekerheid plus nieuwe uitdagingen.

Twitteren

Twitteren, Linkedin, een taal die niet meer wordt herkend, een aantal dingen zijn zo nieuw dat ze afstoten. Mirjam hikt op tegen nieuwe software, Heinz mist het persoonlijk contact aan de keukentafel, de email schept afstand. Toch de leeftijd die goed werken belemmerd?  Neen, er komen juist nieuwe uitdagingen door de afstand die je kan nemen van de alledaagse problemen. De talenten van de oudere generaties komen juist nu van pas!

Uitdagingen

Zowel Heinz als Mirjam hebben hun nieuwe uitdaging gevonden in OR-werk! Elke dag nieuwe dingen leren, bruggen kunnen bouwen, merken dat jouw inzet en expertise wordt gewaardeerd en dat het werkelijk wat oplevert. Ze raken niet meer zo snel van slag van nieuwe ontwikkelingen: hebben bijna alles al eens meegemaakt. Merken dat ze nieuwe collega’s kunnen meenemen in de ontwikkelingen: aanmoedigen als het kan en afremmen als het moet.  Heinz als Mirjam zijn nog lang niet klaar!

Wat zijn jouw ervaringen?

Hoe ga jij om met jouw loopbaangeschiedenis? Welke belemmeringen ervaar je, maar vooral ook welke uitdagingen en kansen zie je?    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.